foroxity
Foto Rudi
20210909 FB Advertentie Hitchkock&Kubrick

Wat maakt filmregisseurs zo interessant en in hoeverre belemmeren filmstudio’s hun creativiteit? Welke filmmakers zijn duidelijk beïnvloed door andere regisseurs en hoe zien we dat terug? Deze vierdelige filmcursus gegeven door Rudi de Boer (filmwetenschapper en filmdocent) gaat dieper in op het werk van een aantal belangrijke filmregisseurs. Alle colleges zijn los te boeken via www.foroxity.nl .

Filmcollege 1: Hitchcock & Kubrick donderdagavond 9 september

Wat maakt een Hitchcockfilm nu een typische Hitchcockfilm en welke kenmerken zien we steeds terug in de films van Stanley Kubrick? Je leert het allemaal tijdens deze eerste cursus van Rudi de Boer.

Filmcollege 2: Fellini & Scorsese donderdagavond 23 september
De films van Fellini waren altijd erg persoonlijk en zaten bovendien vol verwijzingen naar zijn eigen jeugd. De familie van Scorsese kwam oorspronkelijk uit Sicilië en Martin kwam op die manier in aanraking met de diverse maffia-verhalen die zijn films later zouden beïnvloeden. Beide hebben een sterk katholieke achtergrond en dat zien we duidelijk terug in hun films!

Filmcollege 3: Almodóvar & Von Trier donderdagavond 7 oktober
Pedro Almodóvar is op dit moment een van de bekendste en meest geprezen Spaanse regisseur van dit moment. Hij maakt opvallend vaak gebruik van felle kleuren, met name de kleur rood. Ook zien we in zijn films vaak sterke vrouwen als hoofdkarakters. Lars von Trier zorgt altijd bij elke film voor controverse. Zijn karakters zijn vaak provocerend, depressief en/of pessimistisch. Naast Almodóvar en Von Trier zullen we nog een aantal andere interessante regisseurs onder de loep nemen.

Filmcollege 4: Tarantino & Coppola donderdagavond 21 oktober
Tarantino staat bekend om zijn niet-lineair vertellen van een verhaal, de popcultuur die wordt verheerlijkt en de dialogen die gaan over alledaagse dingen. Uiteraard vermengd met het nodige geweld! Helaas is het overgrote deel van de filmregisseurs nog steeds man, hier komt echter wel verandering in. Een bekende vrouwelijke regisseur is Sofia Coppola. Haar films worden gekenmerkt door eenzame karakters die op zoek zijn naar zichzelf. Naast Tarantino en Sofia Coppola zullen we nog een aantal andere interessante regisseurs onder de loep nemen.


20210923 FB Advertentie Fellini&Scorsese
20211007 FB Advertentie Almodovar&VonTrier
20211021 FB Advertentie Tarantino&Coppola